Testovi mobitela

SONY Xperia E

Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E Xperia E
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 113,5 x 61,8 x 11
Masa uređaja (g) 115
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1530
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, dolazi u crnoj, ružičastoj i bijeloj boji, A-GPS, Qualcomm MSM7227A Snapdragon čips
Gdje kupiti
Cijena 1399 kn
Info Sony Mobile


062/000-000
http://www.sonymobile.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

E za ekonomiku
Autor: Ivan Luzar

Xperia E je novi entry level Android smartphone u abecednoj ponudi Sonyjevih Xperia. Na testu imamo Android kompaktnih dimenzija s Jelly Beanom 4.1.1.

Sony očito pokušava cijelom svojom ponudom uređaja ostaviti sličan dojam korištenja, pa tako i na jeftinijoj Xperiji E nalazimo neke od značajki modela s vrha ponude. Jelly Bean, atraktivan dizajn, timescape i pristojne specifikacije trebale bi privući i one koji traže pristupačniji model.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366818792.jpg

Sadržaj pakiranja

Sony Xperia E C1505 dolazi zapakirana u crveno-bijeloj kutiji, nešto većoj nego što smo navikli kod novijih Sonyjevevih smartphoneova. Sadržaj pakiranja je više-manje tipičan za ovu klasu uređaja te uz sam mobitel dobivamo punjač s USB kabelom dužine 100 cm i slušalice s ugrađenim mikrofonom i tipkom za odgovaranje na poziv.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366818813.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Pri prvom pogledu na Xperiju E odmah je jasno da se radi o Sonyjevom modelu i to ne zbog velikog Sonyjevog loga na prednjoj strani, već detalja u dizajnu karakterističnih za Sonyjeve modele. Decentni srebrni sjajni obrub oko cijelog uređaja ostavlja vrlo dobar dojam te oplemenjuje dizajn. Na desnoj strani nalazimo tipku za otključavanje sličnu onoj kakvu nalazimo na flagshipu Xperiji Z, tipke za pojačavanje tj. stišavanje zvuka te pri dnu tipku za kameru. Na vrhu nalazimo samo 3,5 mm utor za slušalice, dok na lijevoj strani nalazimo microUSB utor. Dno je potpuno prazno. Stražnja stranica sadrži centralno pozicioniran Xperia logotip i iznad njega kameru s dodatnim mikrofonom, a ispod njega otvor za zvučnik.

Podno ekrana nalazimo 3 kapacitivne tipke, konfiguracije nazad – home – dodatni meni, poznate s ostalih Sonyjevih modela s kapacitivnim tipkama. Ispod tih tipaka, sakrivenu iza srebrnog obruba nalazimo LED diodu koja se pali pri uključivanju ekrana, tj. pritiskom na tipku za otključavanje. Boja te LED diode se mijenja ovisno o odabranoj temi, pa je tako moguće odabrati između bijele, tirkizne, zelene, plave, žuto-zlatne, roze i ljubičaste. Rado bismo vidjeli veću funkcionalnost ove LED diode, npr. kao glavne LED diode za notifikacije, umjesto ekstremno male i teško vidljive LED diode ugrađene pored zvučnika za pozive pored Sony logotipa na prednjoj stranici.

Kućište je izrađeno od čvrste plastike, a na prednjoj strani primijetili smo sitne ogrebotine (u pitanju je testni uređaj) i jače zamašćivanje površine. Stražnja stranica je napravljena od mekane gume koja ostavlja dobar dojam, no i ona je kao i prednja stranica podložna zamašćivanju. Sitna pucketanja primijetili smo tek pri čvršćem pritisku na stražnju stranicu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366818948.jpg

Ekran i tipkovnica

3,5-inčni ekran na Xperiji E je rezolucije 480x320 piksela te je time dobre oštrine, iako je poneki tekst bio poprilično sitan, poput imena operatera na zaslonu zaključavanja. Boje su pri 100% osvjetljenju ekrana bile vrlo dobre, no već pri 50% osvjetljenja djeluju previše tamno i neizraženo. Vidljivost pod suncem je vrlo dobra, ali opet, samo pri 100% osvjetljenju. Budući da Xperia E ne posjeduje senzor za osvjetljenje, moguće je samo odabrati fiksnu vrijednost osvjetljenja, pri čemu se mora birati između dobre čitljivosti pod suncem i dobrih boja ili pak veće autonomije baterije.

Tipkovnica je zbog poprilično malog ekrana podosta skučena, a skučenosti ne pomaže i dodatni redak iznad same tipkovnice na kojem se prikazuju prijedlozi riječi za ispravak. U toj konfiguraciji, tipkovnica podosta često zauzme i do tri četvrt ekrana, ostavljajući samo uski prostor za upisivanje teksta. Isključivanjem predviđanja riječi, povećava se površina za pregled teksta te je time tipkanje uvelike olakšano. Uz standardni unos tipkanjem, dostupan je i Swype način unosa koji na ekranu ove dijagonale nije najprecizniji. Često smo kada bismo pisali Swypeom pogriješili riječ, a predviđanje riječi koje bi trebalo ispraviti vrlo je često zakazalo.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366818978.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Android 4.1.1 Jelly Bean doživio je kao i kod ostalih Sonyjevih modela decentne promjene. Promijenjen je lockscreen i uz Sonyjev Home launcher dodani su prekidači na statusnu traku. Glavnina promjena više je vizualne prirode te zbog toga Xperia E većinu vremena radi brzo i fluidno. Primijetili smo zastajkivanja i dulja učitavanja samo kod intenzivnijih aplikacija poput Flipboarda ili duljeg scrollanja po Facebooku. Pokoje nasumično usporavanje ili zastajkivanje koje se pojavilo tijekom korištenja pripisujemo nekim pozadinskim procesima koje izvršava sustav, no to se nije dešavalo previše često.

Sučelje je tipično Sonyjevo s promijenjenim ikonama i dodatnim widgetima poput vremenske prognoze, satova i fotogalerije. Uz promjenu pozadina, moguće je i promijeniti temu, tj. promijeniti boju nekih aplikacija i LED diode ispod ekrana. Homescreen broji 5 stranica te nije moguće dodati niti ukloniti stranicu. Rasterski je podijeljen u četiri puta četiri ikone.

Popis aplikacija moguće je sortirati abecednim redom, nedavno instaliranim, najčešće korištenim ili pak po nekom vlastitom izboru. Ikone je također moguće sakriti iz popisa aplikacija, no ipak ne možemo sakriti bilo koju aplikaciju koju želimo. Raster prikaza je tri puta četiri ikone.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819474.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik i aplikacija za pozive integrirani su jedno u drugo te je aplikacija za pozive podijeljena u 3 stupca, kontakte, brojčanik i grupe. Kontakti se mogu sinkronizirati s Google računom i društvenim mrežama te je imenik teoretski neograničenog kapaciteta. Brojčanik posjeduje smartdial funkciju pa smo vrlo rijetko prisezali za listanjem po imeniku, već smo samo upisivali u brojčanik slova sadržana u imenu kontakta.

Kvaliteta poziva bila je na visokoj razini zahvaljujući integriranosti HD voicea i dodatnom drugom mikrofonu koji uklanja pozadinsku buku. Sugovornici su nas uvijek jasno i glasno čuli, no ponekad  smo imali problema u razumijevanju njih budući da je zvučnik za pozive bio nešto tiši nego što smo navikli.

Uz sve aplikacije za društvene mreže dostupne na Google Play Storeu, Sony je na Xperiju E integirao Timescape widget preko kojega smo mogli učitati podatke s Facebooka i Twittera direktno na Home screen. Iako je Timescape obrađivao veću količinu podataka, radio je vrlo fluidno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819534.jpg

E-mail i poruke

E-mail je moguće primati preko službene Gmail aplikacije i posebne aplikacije za e-mail s drugih poslužitelja, te one, kao i kod drugih modela, nisu doživjele nikakvu promjenu. Mailove smo primali vrlo brzo te smo samo dulja učitavanja doživjeli kod grafički intenzivnijih poruka.

SMS aplikacija na Xperiji E onakva je na kakvu smo navikli kod novijih Sonyjevih uređaja. Tema, tj. boje aplikacije mijenjaju se ovisno o općenitoj temi uređaja, a poruke se sortiraju po primatelju i vremenu primitka. Zbog manjeg ekrana bilo nam je neugodnije pisati jer je tipkovnica prekrila cijelu površinu prikaza prošle poruke pa nismo mogli vidjeti zadnju poruku. Zbog toga smo vrlo često uključivali i isključivali tipkovnicu, što je podosta nepraktično.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819560.jpg

Procesor, Memorija

Qualcommov Snapdragon procesor radi na taktu od 1 GHz te posjeduje jednu jezgru, a grafički podsustav je Adreno 200. Čipset je uparen s 512 MB RAM memorije što je česta kombinacija za entry level smartphoneove te je također nalazimo na HTC Desireu V, Huaweiju Ascend G300 i Vip Raceru III.

Od 4 GB ugrađene memorije, korisniku je dostupno 2 GB te oko 750 MB za aplikacije. Memorija je proširiva s microSD karticama maksimalnog kapaciteta do 32 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819633.jpg

Benchmark test

Quadrant standard Xperiji E daje 2160 bodova, čime se plasirala na ljestvici jedno mjesto iznad HTC Desirea HD i jedno ispod LG Optimusa 2X.

Vellamo Xperiju E ocjenjuje s 1039 bodova za HTML5 dio i 303 za Metal dio testa. Takvim bodovanjem, Xperiju E nalazimo na donjem dijelu ljestvice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819716.jpg

Baterija i trajanje

Relativno velikim kapacitetom baterije za ovu klasu uređaja (1530 mAh), Xperiju E punili smo svaku večer s oko 45% preostalog kapaciteta. Laganijim korištenjem, zasigurno bi izdržala i dva dana. Pri našem testu surfali smo Internetom i pregledavali društvene mreže sat vremena, pričali oko 30 minuta i slušali oko sat vremena glazbe.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819734.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Album, tj. Galerija na Xperiji E je onakva na kakvu smo navikli od Sonyja. U jednostavnom rasterskom sučelju se prikazuju sve slike koje su trenutno na uređaju, a moguće je i sinkronizirati prikaz slika s nekih od cloud servisa za slike, poput Picasse. Povlačenjem prsta s lijeva na desno, odnosno s desna na lijevo, mijenja se raster slika pa je tako moguće imati prikaz slika preko cijelog ekrana ili pak sitne ikone. Veoma atraktivno je i paljenje LED diode podno ekrana koja mijenja boju ovisno o dominantnoj boji slike koju smo pregledavali.
 
Sonyjev brand Walkman i dalje živi na Sonyjevim uređajima pa tako i na Xperiji E. Umjesto uobičajenog mp3 playera nalazimo vizualno vrlo atraktivan reproduktor koji ima i napredne funkcije poput učitavanja glazbe koju naši prijatelji dijele na Facebooku ili pak stvaranje automatiziranih playlista od glazbenih datoteka s uređaja, ovisno o odabranom raspoloženju. Playliste stvorene putem SensMe tehnologije su uglavnom bile vrlo dobro raspoređene, s tek pokojom malo življom pjesmom krivo svrstanom pod Relax playlistu. Slično kao i kod galerije, LED dioda podno ekrana pali se ovisno o glazbi koja se trenutno reproducira. Boje za određenog izvođača i album dodjeljuju se automatski.

Reprodukcija putem slušalica u paketu bila je nešto skromnije kvalitete s krčenjima na najvišem volumenu zvuka, dok je reprodukcija preko ugrađenog zvučnika bila iznad prosječne glasnoće s rijetkim krčenjima na najvišoj razini.

Fizički FM radio je ugrađen te je za preslušavanje FM radija potrebno spojiti slušalice. Prijem radija bio je na razini s ostalim modelima, a posebno zanimljiva je integriranost TrackIDja sa samim radijem zbog kojeg se okolinska buka kompletno eliminira te se vrlo brzo dolazi do tražene pjesme.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819750.jpg

Fotoaparat i video

Kamera broji (samo) 3,15 megapiksela i bez autofokusa je, što smatramo slabošću. Zbog ovakve konfiguracije kamere, slike su poprilično mutne te izraženo tamne. Boje su i pri sunčevim pozadinskim osvjetljenjem djelovale poprilično isprano i nerealno. Sam prikaz pri slikanju poprilično je spor, no bolje rezultate smo postizali slikanjem koristeći tipku za kameru umjesto da smo koristili tipku na ekranu. Budući da nema autofokusa, slike su i pri slikanju u daljinu i blizinu djelovale poprilično neoštro, bez ikakvih detalja. Sony je ovaj model očigledno namijenio korisnicima kojima kamera neće biti često na pameti.

Sučelje kamere je poprilično jednostavno, no istovremeno i poprilično siromašno. Dostupno je samo odgođeno snimanje s brojačem, noćni i sportski mod te korekcija svjetline. Videosnimač i kamera dijele isto sučelje te se u video mod prelazi pomicanjem virtualnog prekidača s kamere na video.

Video je moguće snimati maksimalno s VGA rezolucijom te on poput fotoaparata nije previsoke kvalitete. Snimanje je sporo, s poprilično velikim izduživanjem pri pomicanju te kašnjenjem u zvuku od oko 0,5 sekundi. Video snimač poprilično sporo reagira na promjene u osvjetljenju te se pri promjeni osvjetljenja snimanje blokira na par frameova.

Fotografirano sa Sony Xperia E:

 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Xperia E posjeduje uobičajene protokole povezivanja poput HSDPA, Wi-Fi te Bluetootha 2.1. Primijetili smo vrlo dobar prijem Wi-Fi-ja pa je u područjima gdje su drugi, skuplji modeli imali slabiji prijem, Xperia E imala i preko 75% prijema Wi-Fi-ja.

Predinstalirani pretraživači na Xperiji E su Googleov Chrome i standardni Internet pretraživač za Android. Oba rade dobro, no prednost dajemo ipak standardnom Internet pretraživaču jer je radio fluidnije pa je čak i našu Mobil.hr stranicu učitao gotovo dvostruko brže od Chromea. Razlog tome su zasigurno veći hardverski zahtjevi Chromea spram standardnog pretraživača.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819765.jpg

Navigacija

Google Karte i Google Navigacija dolaze s Xperijom E, a za turn-by-turn glasovnu navigaciju je potrebno skinuti jednu od mnogobrojnih navigacijskih aplikacija na Google Play Storeu. Preporučili bismo Mireo Don't Panic (7 dana besplatno, karta Hrvatske 7,99 €).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366819781.jpg

Uredski paket

Na Xperiji E nalazimo predinistaliran Office Suite u free verziji. Unatoč skromnijim specifikacijama, nismo imali problema s otvaranjem tekstualnih datoteka, dok su prezentacije ipak zahtijevale nešto duža učitavanja.

Organizator i alarm

Kalendar, poput Gmail aplikacije, veoma je sličan kao i na ostalim Android uređajima. Glavna razlika kalendara Xperije E spram ostalih je da i on također mijenja boju ovisno o odabranoj temi. Sam kalendar je vrlo funkcionalan i pregledan te se sinkronizira s Gmail računom. Moguć je pregled po danu, tjednu i mjesecu ili pak ispis rasporeda sljedećih kalendarskih obaveza. Alarm integriran u aplikaciju sata tipičan je za Android, jednostavnog i čistog dizajna.

Aplikacije i igre

Xperia E dolazi sa skromnijim brojem predinstaliranih aplikacija među kojima su MyBitCast (notes u cloudu) i Sonyjev TrackID za prepoznavanje glazbe. Naravno, dostupno je i više od 800.000 aplikacija na Google Play Storeu.

Onima željnim igara, teškog srca bismo preporučili Xperiju E, budući da svojim skromnijim specifikacijama ne može pokretati današnje zahtjevnije naslove poput Real Racinga 3 i Modern Combata 4. Međutim, s pokretanjem casual igara poput Temple Runa, Xperia E nema problema.

Cijena za Sony Xperia E

Sony Xperia E je dostupna po cijeni od 1399 kuna (cijena u travnju 2013.).

Cool faktor

LED dioda podno ekrana koja mijenja boju ovisno o odabranoj temi izdvaja Xperiu E od ostalih entry level modela te je to glavni cool faktor ovog modela.

Zaključak

Xperia E je entry level model i kao takav je vrlo dobar. Kao i svaki model i ovaj ima mane, no za svoju klasu radi se o respektabilnom konkurentu. Atraktivnim dizajnom, kvalitetnom izradom, velikim kapacitetom baterije i veoma optimiziranim softverom Xperia E ubraja se u bolje entry level modele na tržištu.

Plus

+ Dizajn
+ Baterija
+ Tipka za kameru

Minus

- Kamera
- Sporost

Konkurencija

Samsung Galaxy Mini 2


Samsungov mališan nudi nešto kvalitetniju kameru iste rezolucije, no Xperia E posjeduje veći ekran (3,5 in vs 3,27 in), noviju verziju Androida i veću bateriju (1.500 mAh vs. 1.300 mAh). Galaxy Mini 2 je dostupan u ponudi Simpe za 1.098 kuna.

Alcatel OT-991 Smart


Alcatel nudi nešto slabiji procesor (800 MHz) i stariju verziju Androida 2.3, no posjeduje jednak kapacitet baterije i veći ekran (4 inča). OT-991 je dostupan u Tele2 ponudi za 1.095 kuna.

 

 

 

Komentari

27. siječnja 2017 - 19:44 Prijavi neprimjeren komentar

Dinko

17. ožujka 2015 - 19:31 Prijavi neprimjeren komentar

Ima li gdje na netu uputstvo kako se fotke prebacuju na karticu, koliko sam vidio na telefonu nema direktna mogucnost prenosa. Jako zahvalan

Kika

27. prosinca 2014 - 22:58 Prijavi neprimjeren komentar

imam pitanje, je li sony xperia E isto što i sony xperia E1? ako postoji razlika mozete li je opisati, koji je uređaj bolji?

Kika

27. prosinca 2014 - 22:58 Prijavi neprimjeren komentar

imam pitanje, je li sony xperia E isto što i sony xperia E1? ako postoji razlika mozete li je opisati, koji je uređaj bolji?

Albin

19. studenog 2014 - 11:05 Prijavi neprimjeren komentar

Uzeo ga 8.8.2013. u Tuzli.
Dobio ga od drage osobe.
Odlićno se čuje,brz je i ćita avi format videa.
Trajat će mi do kraja života

1 2 3

Odgovori