Testovi mobitela

SONY Xperia P

Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P Xperia P
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 122 x 59,5 x 10,5
Masa uređaja (g) 120
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 540 x 960
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1305
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, MP4/H.263/H.264 player, MP3/eAAC+/WAV player, Google Search, Maps, Gmail, YouTube,
Gdje kupiti
Cijena 3.699,00 kn
Info Sony Mobile


062/000-000
http://www.sonymobile.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Fotoaparat prije svega
Autor: Branko Kos

Sony Xperia P ili srednji model nove Xperia linije nudi mnoge različitosti, ali i sličnosti s ostalima iz serije

Nakon što je lansirana, Xperia NXT serija je svim skepticima napunila usta s pričom kako Xperia nikad neće biti ista nakon što se mobilni gigant Ericsson povukao iz globalne utrke mobilnih proizvođača.

 

Nakon testiranja male Xperije, naziva „Sony Experia U“ na test je stigao i nešto veći model Sony Xperia P koji je ipak za koplje ozbiljniji pametni telefon. Ruku na srce nova linija jedne od najpopularnijih serija pametnih telefona na svijetu nikada nije izgledala bolje.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342105884.JPG

Sadržaj pakiranja

Kao i kod modela „U“ simpatična tanka kutija u obliku kvadrata nije nam ponudila mnogo. U osnovnoj opremi uređaja dobije se tek ono osnovno. Putni punjač s miniUSB kabelom i slušalice. Kod manjeg je modela ipak bila prisutna dodatna stražnja maska i poklopčić donjeg dijela uređaja za izmjenu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342106049.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Zaslon od 4“ prvo je što se zamijeti kad pogledate telefon. Dovoljno je velik da se na njemu igrate, surfate ili pak koristite navigacijski sustav. Dimenzije od  122 x 59,5 x 10,5 mm nisu prevelike što je vrlo bitno jer se s telefonom bez problema možete služiti jednom rukom.

 

Masom od 120 g fino leži u ruci i ta masa se izvrsno uklapa u cjelokupnu veličinu uređaja. Stražnja je strana napravljena od aluminija, ali aluminij nije niti debljine niti kvalitete na koju smo naviknuti tako da smo čak pomislili kako se radi o plastičnoj imitaciji aluminija koju prakticiraju mnogi proizvođači mobitela. Njegova obrada više podsjeća na kvalitetniju plastiku nego na metal.

 

Ipak, stražnji se dio ne može skinuti i izvaditi baterija tako da je za to potrebno uređaj nositi na servis. Što se tiče tog dijela izrade iznimno nas je podsjetio na iPhone kako zbog nemogućnosti vađenja baterije tako i zbog bočnog utora za karticu i to ne standardne veličine već microSIM kartice.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342106082.JPG

Ekran i tipkovnica

Zaslon je velik i ugodan za korištenje kao što smo već i spomenuli. Pregledan je i precizan dodirom tako da je pretraživanje Interneta i pisanje e-mail poruka vrlo ugodno. Rezolucija je 540 x 960 piksela s 16 milijuna boja.

 

Ispod LED LCD zaslona kapacitivne osjetljivosti na dodir nalazi se prozirna alatna traka koja se sastoji od 3 funkcionalne tipke, kako smo i navikli kod uređaja pokretanih s Android operativnim sustavom.

 

Baš je ta prozirna traka ono što nas je oduševilo na manjem modelu, no nema mogućnosti osvjetljenja u različitim bojama već je osvjetljenje konstantno bijele ugodne boje što nas je pomalo rastužilo. Tipkovnica je vrlo precizna pa je dugačke e-mailove ugodno pisati.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342106114.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kako smo i naveli, Android operativni sustav 2.3 je osnovica koja pokreće ovaj uređaj. U kombinaciji s dvojezgrenim procesorom od 1 GHz i 1 GB RAM-a korištenje je iznimno brzo. Zadrška se ne osjeti niti prilikom skakanja iz programa u program koristeći multitasking.

Vrlo je bitna napomena da se planira mogućnost nadogradnje ovog uređaja na verziju Androida 4.0 (Ice Cream Sandwich). I u ovom modelu je korisničko sučelje Timescape ono što podiže razinu uređaja zbog fluidnost korištenja dodatnih opcija (društvene mreže, favoriti, slike i sl.).

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342106152.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Smiješno je u današnje vrijeme pretjerano govoriti o imeniku uređaja kada je već esencijalna funkcija postala neograničenost dodavanja unosa. Laganim se povlačenjem prsta preko desnog dijela zaslona ispisuje početno slovo prezimena tako da je prebacivanje između različitih slova abecede brzo i jednostavno i omogućava pronalaženje broja telefona koji vam treba u najkraćem mogućem roku.

 

Kao jedna od bitnijih stavki pametnih telefona današnjice moramo izdvojiti društvene mreže koje su podržane i ovdje i implementirane su u sklopu korisničkog sučelja Timescape, već karakterističnog za Xperia mobilne uređaje.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342106338.JPG

E-mail i poruke

Prvi pojam e-maila kod Android uređaja definitivno je Gmail bez kojega ovaj uređaj praktički ne može raditi. Razlog tome je cjelokupna sinkronizacija računa s operativnim sustavom pri čemu je najbitnija stavka povezivanje s Android Marketom. Ipak, moguće je podesiti još nekolicinu korisničkih računa.

 

Virtualna tipkovnica je izvrsnog odaziva i dovoljno velikih tipki što je razlog većeg zaslona nego kod  manjeg modela iz serije.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342106431.JPG

Memorija

Interna memorija ima 16 GB od čega je nepunih 12 GB dostupno korisniku. Zbog nemogućnosti proširivanja s microSD karticom sada smo već malo razočarani. Kad bi uređaj posjedovao utor za istu bilo bi puno lakše koristiti ga u punom potencijalu i puniti s hrpom podataka i datoteka.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342169826.jpg

Baterija i trajanje

Baterija u uređaju je Li-Ion 1305 mAh, s kojom je moguće slušati do 80 h glazbe, voditi čak do 6 h razgovora odnosno uređaj držati u standbyu do 475 h. Nama konkretno je uređaj na testu poslužio puna 2 dana. Ono što je zanimljivo je to da u samo 10 minuta punjenja uređaj dobiva kapaciteta za još 60 minuta razgovora. Bateriju nije moguće izvaditi jer je stražnji poklopac fiksan.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342169913.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Osim mogućnosti stavljanja glazbe na telefon može se slušati i radio uz pomoć slušalica koje se spajaju putem 3,5 mm utora i dobivaju se u paketu. Slušalice ujedno kao i kod svih drugih mobilnih telefona služe kao antena tako da je bez njih radio nemoguće slušati.

 

Zvuk je čist bez šumova kako na slušalicama tako i preko zvučnika u slučaju slušanja pohranjenih pjesama u MP3 formatu. Jedan od razloga je i XLoud sustav koji poboljšava zvuk reproduciran s ovog mobilnog uređaja.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1342170184.jpg

Fotoaparat i video

Implementirani fotoaparat ima rezoluciju od 8 megapiksela, LED bljeskalicu i autofokus koji radi vrlo kvalitetne fotografije. Ipak, fotoaparat posjeduje i pregršt dodatnih mogućnosti koje unose dosta zabave u fotkanje.

 

Radi se o scenama snimanja,a novo implementirani 3D panoramski snimak funkcionira po principu tako da se fotoaparatom lagano pomiče s lijeva na desno i pritom hvata scena koja inače ne bi ušla u kut leće fotoaparata. Poslije se slika kompresira i dobije se široki snimak cjelokupnog prostora koji ste odlučili snimiti. Osim toga tu je i širokokutno snimanje te HD video snimanje.

 

Fotografirano sa Sony Xperia P:

 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Bežićno spajanje putem Wi-Fi povezivosti omogućuje spajanje na Hot Spot lokacijama i bežičnim mrežama na kojima vam je poznata šifra. Slanje podataka omogućeno je putem Bluetooth veze, no isto tako ga se može spajati s računalom putem USB kabela kojeg dobivate u serijskom pakiranju.

 

Internet pretraživač je dobar i brz, a zahvaljujući dobrom odazivu dodirnog zaslona njime se i lako služiti. Jak procesor svaku radnju obavlja iznimno brzo pa tako i samo surfanje predstavlja pravi užitak. Jedino bi možda cjelokupni dojam surfanja bio bolji da je ekran nešto širi, ali  i za to ima rješenja.

 

Xperia NXT serija nudi 3 uređaja - svaki s različitom veličinom zaslona. Što se pretraživača tiče koristili smo najkvalitetniji pretraživač kojeg možete staviti na Android OS.  Radi se o Operi Mini pretraživaču koji je najbrži Android pretraživač trenutno i s njime smo bili prezadovoljni. Brzina otvaranja je fantastična, a količina trošenja podatkovnog prometa svedena je na minimum.

Benchmark test

Za potrebe benchmark testa koristili smo kao i uvijek Quadrant Standard. Savjetujemo ga svima iz razloga što daje kompletan rezultat rada uređaja i uspoređuje ga sa sličnima u klasi. Na taj način možete vidjeti koliko optimizirano radi vaš telefon u odnosu konkurentske.

 

Tako je na testu Sony Xperia U ostvario 1795 bodova te se smjestio tik uz HTC Desire HD i nešto ispred Samsunga Nexus S. Zanimljivo je to što je smješten gdje i model „U“ no sa čak nešto malo manje bodova. Naime Xperia „U“ probila je granicu od 1800 bodova. Iz viđenog možemo zaključiti kako je ovaj uređaj nešto slabije optimiziran nego što smo očekivali.

Navigacija

Implementirani je Wisepilot vrlo dobar navigacijski sustav (no ovo je samo probna verzija koja završava nakon 30 dana), no ipak mnogi kojima je putovanje neizostavan dio svakodnevnice kupit će jednu od brojnih navigacija u Marketu te pritom neće morati razmišljati hoće li na cesti ostati iznevjereni i tražiti pomoć lokalnih mještana.

Uredski paket

Instalacijom nekih aplikacija koje podržavaju Microsoft Office datoteke s lakoćom se savladava otvaranje, čitanje pa čak i uređivanje dokumenata. Na samom uređaju imali smo instalirani besplatni paket pod imenom Kingsoft Office koji je svoju zadaću obavljao besprijekorno i trenutno je najbolja besplatna aplikacija koja se može skinuti s Google Playa. Vođeni time vjerujemo da nećete niti pokušati skinuti neku drugu.

Organizator i alarm

Organizator je dio telefona, a dodatne aplikacije možete skinuti s Marketa. S obzirom koliko takvih aplikacija postoji moguće je birati organizator i podsjetnike prema svojem ukusu (npr. Business calendar). Za one koji se ograniče na implementirani organizator napominjemo kako onaj u sklopu kalendara funkcionira zadovoljavajuće.

Aplikacije i igre

Iznimno velik broj igara i aplikacija na Google Playu daju mogućnost odabira svakom korisniku. Prema željama moguće je instalirati igre, multimedijske i poslovne aplikacije itd., pri čemu je će vas savjetovati implementirana aplikacija koja preporuča najbolje iz Marketa.

Cijena za Sony Xperia P

Cijena samog uređaja je u trenutku testiranja (srpanj 2012.) bila 3.699 kn. Visoka cijena koja će u prvi plan gurnuti jeftiniji model koji košta čak 1500 kn jeftinije, a nudi vrlo slične funkcije, ali u manjem izdanju.

Cool faktor

Prozirna traka je ono je što ovaj uređaj ističe iz mase pametnih telefona. Naime, traka izgleda totalno posebno i svatko će to priznati pri prvom kontaktu s njime. Fora je i nepokretni dio kućišta ispod prozirne trake.

Zaključak

Testiranjem cijele serije Xperia NXT zaključujemo kako je pod novim nazivom ova linija doživjela znatnu preobrazbu, kako dizajnom tako i funkcionalnošću. Sve u svemu veliki plus za Sony koji će nadajmo se nastaviti s ovakvim trendom i unijeti barem malo pomutnje na prilično uspavanom tržištu.

 

 

Plus

 

+ Dizajn

+ Kamera

+ Kvaliteta stražnjeg dijela

 

Minus

 

- Nema mogućnost korištenja memorijske kartice

- Baterija se ne može izvaditi iz kućišta

 

Konkurencija

 

Samsung Galaxy S II

 

Samsung Galaxy S II uređaj je koji po svojim karakteristikama nudi gotovo isto što i Xperia P, ali ipak je nešto jači. Dvojezgreni procesor na taktu od 1,2 GHz u kombinaciji s kamerom od 8 megapiksela i zaslonom 4,3 inča te cijena od 3.799 kn stavljaju ga u nešto skuplju kategoriju. S obzirom da je Xperia P noviji i dizajnom ljepši uređaj stavljamo ga kao favorita, ali uz dozu opreza. Baš ovaj 0,3“ manji zaslon nego kod Samsunga mogao bi biti nekima od presudne važnosti kao i činjenica da uz jednaku memoriju uređaja u Samsung ide i microSD kartica.

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800 je uređaj s Windows OS, vrhunskim zaslonom od 3,7 inča i kamerom od 8 megapiksela. Memorija samog uređaja je 16 GB. Iako su sustavima potpuno različita oba su uređaja dizajnerski nastrojena. Cijena Nokije nešto je veća (3.599 kn), ali to u ovom slučaju neće biti presudni faktor. U prvi plan stavljamo Sony zbog bolje razvijenog OS-a. Ipak, na korisniku ostaje finalna odluka.

 

 

 

Komentari

stric mata

14. siječnja 2015 - 08:24 Prijavi neprimjeren komentar

najbolji mobitel koji sam imao :D

Stipo

27. prosinca 2013 - 01:56 Prijavi neprimjeren komentar

Nemoze se baterija promijenit?? hahah naravno da moze bokte.. za 50 kuna sam je naručio i ugradio bez ikakvog problema i radi super...pa sam odlucio usput narucit jos jednu pa za svaki slucaj..mobitel mi je super

sina

16. rujna 2013 - 08:53 Prijavi neprimjeren komentar

Treba mi pomoć.Zna li neko kako da podesim na xperi P duge sms poruke?Ubih se tražeci u podešavanjima i nigdje nema.

Miljenko

22. travnja 2013 - 18:31 Prijavi neprimjeren komentar

Najveći nedostatak je baterija koja doslovce se isprazni nakon 30min surfanja. Nevjerovatno!

Branko Kos

26. studenog 2012 - 10:16 Prijavi neprimjeren komentar

Svakako bi bilo pametno provjeriti u servisu dali je s baterijom sve u redu jer prema kapacitetima baterije od 1305 mAh te našeg detaljnog testa nismo nikako utvrdili da je kapacitet baterije toliko slab. Nije uobičajeno da baterija na novom uređaju traje svega deset sati pa bi trebalo preispitati bateriju.

1 2

Odgovori