Testovi mobitela

SONY Xperia SP

Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP Xperia SP
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 06-2013
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 130,6 x 67,1 x 10
Masa uređaja (g) 155
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 720 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2370
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, Android Jelly Bean 4.1 OS, dvojezgreni 1,7 GHz procesor, Adreno 320 grafički podsus
Mobil.hr testovi
Benchmark test Quadrant (bodova) 8097
Trajanje baterije u praksi (dana) 1
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 3.699 kn
Info Sony Mobile


062/000-000
http://www.sonymobile.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Abeceda se nastavlja
Autor: Ivan Češković

Xperia SP predstavlja zanimljivi uređaj srednje klase koji uz svoju LED diodu svijetli u ritmu glazbe te otkriva sve svoje čari

Posljednjih nekoliko godina, nakon prelaska na Android te odvajanja od Ericssona, Sony je agresivnije krenuo na tržište. Trenutno svojim modelima pokriva sve dijelove, od najniže klase do najviše klase, a obilježavanje modela doseglo je dva slova abecede.

Sony Xperia SP je posljednji model iz japanske tvornice koji se našao na našem tržištu. Kako i naziv nalaže nasljednik je popularnog modela Xperije S. Uređaj po mnogočemu podsjeća na flagship model, Xperiju Z, od koje je i preuzeo dio noviteta.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373040056.jpg

Sadržaj pakiranja

Uređaj dolazi u već poznatoj Sonyjevoj kutiji pravokutnog oblika. Osim uređaja, u kutiji se nalaze slušalice, USB kabel (duljine 100 cm) koji ujedno služi i kao punjač te uputstva. Memorijska kartica ne dolazi uz uređaj.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130075.png

Ergonomija, dizajn i izrada

Xperia SP dizajn je naslijedila od Z modela, uz posve drugačije materijale. Uređaj pruža izniman osjećaj te dojam kvalitete zbog kombinacije mat plastike i aluminijskog okvira. Dimenzijama 130,6 x 67,1 x 10 mm te masom od 155 grama uređaj djeluje robusno i čvrsto. Sama masa uređaja nas je iznenadila i nešto je viša od uobičajene za ovu klasu uređaja. Uređaj u ruci leži odlično i zahvaljujući stražnjoj mat maski nije toliko sklizak. Uređaj je dobro sklopljen, nema nikakvog škripanje i na prvi pogled se čini kao da je čak unibody dizajn, koliko je dobro napravljen.

 

Prednjom stranom dominira zaslon dijagonale od 4,6 inča iznad kojeg se nalaze prednja kamera te senzori. Uređaj ne posjeduje fizičke tipke za meni ili natrag, već su te tipke virtualne i nalaze se na dnu ekrana prilikom korištenja uređaja.

 

Na stražnjoj strani se nalazi kamera s LED bljeskalicom te zvučnik. Jedine fizičke tipke nalaze na desnoj bočnoj strani, i osim standardnih tipki za glasnoću i otključavanje/paljenje uređaja, nalazi se i tipka za kameru koja je iznimna rijetkost na današnjim uređajima. S lijeve bočne strane nalazi se microUSB ulaz. 3,5 mm ulaz za slušalice se nalazi s gornje strane.

 

LED svjetlo koje signalizira pristigle obavijesti (poruke, pozive) nalazi se na dnu u prozirnom dijelu uređaja (donekle slično rješenje kao na Xperija S, P i U). Zahvaljujući velikoj površini, LED svjetlo je uvijek vidljivo i nikada nećete propustiti obavijest jer niste vidjeli svjetlo. Osim za obavijesti, svjetlo je aktivno i u galeriji prilikom pregleda fotografija te u glazbenom plejeru prilikom reprodukcije.

 

Na testu smo imali uređaj bijele boje i nismo primijetili da je sklon mrljama. No, ako se koja stvori lako se obriše. Osim bijele boje, uređaj je dostupan u crnoj i crvenoj varijanti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130163.jpg

Ekran i tipkovnica

Uređaj posjeduje zaslon dijagonale od 4,6 inča sa Sony Bravia tehnologijom, rezolucije 720 x 1280 piksela s gustoćom piksela od 319 ppi. Iako opisom djeluje odlično, ekran je prosječan što se tiče kontrasta te kuta gledanja, s kojim se gubi na kvaliteti. Vidljivost na suncu nije najbolja i rad će postati teži, no poslužit će kada se osvjetljenje postavi na najjače. Ekran posjeduje i Corning Gorilla Glass zaštitu.

 

Tipkovnica je precizna i pruža ugodan rad s njome. U veliku korist tipkovnici ide njezino prilagođavanje. U postavkama je moguće odabrati izgled tipkovnice te dizajn od potpuno bijele do  potpuno crne tipkovnice. Kao što smo rekli tipkovnica je precizna i pisanje dužih mailova ili tekstova bit će lagano i ugodno. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130384.png

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Sony Xperia SP dolazi s 4.1.2 verzijom Android operativnog sustava. Ovo nije posljednja verzija trenutno dostupnog Android OS-a, stoga je za očekivati da će ubrzo uslijediti nadogradnja. Daljnje nadogradnje na Android verzije koje će tek uslijediti se ne spominju, no realno su moguće.

 

Sučelje je potpuno redizajnirano i ne liči na standardni Android OS. Sony je redizajnirao sve u potpunosti, od ikona preko fonta, do boja koje vladaju sučeljem i dao mu ime Timescape. Sam rad na uređaju je ugodan. Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru i 1 GB RAM-a uređaj radi brzo i u radu nema problema, zastajkivanja ili sličnog. Sučeljem dominiraju tamne boje te je stoga oku ugodan. Ako vam se Timescape neće svidjeti, uvijek možete s Play Storea instalirati neki launcher i time dobiti i na brzini rada.

 

Zaključani zaslon je jednostavan i uređaj je moguće otključati pomakom gore ili dolje bilo gdje na ekranu. Sučelje nudi sedam različitih zaslona na koje je moguće dodavati razne prečace i widgete kojih je Sony u samome startu ponudio na pretek. Timescape nudi nekoliko različitih tema na izbor koje mijenjaju wallpaper te poneke sitnice.

 

Na dnu zaslona se nalazi pet prečaca na aplikacije koje je moguće izmjenjivati. Iskoristiva površina zaslona je smanjena jer se ispod prečaca na samome dnu nalaze softverske tipke za natrag, home i nedavne aplikacije. Softverske tipke su prisutne odavno i proizvođači ih polako uvode u svoje uređaja. Najveća mana je što smanjuju iskoristivost zaslona jer su uvijek prisutne, osim recimo prilikom gledanja videa kada se sakriju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130454.png

Imenik, pozivi i društvene mreže

Sami imenik ne donosi nikakve novosti, osim dizajna koji je potpuno suprotan cijelom sučelju. Umjesto tamnih boja, Sony je koristio bijelu boju. Prilikom listanja kontakata na desnoj strani se nalazi kompletna abeceda te je brzinsko skakanje s slova na slova i traženje kontakata vrlo jednostavno. Kontakte je moguće sortirati u grupe ili odabrati favorite za brži odabir. Opcija koju će neki uvidjeti korisnom je sakrivanje evidencije poziva. Kvaliteta poziva je dobra i prilikom korištenja nismo imali problema s prijemom signala ili prekidima poziva.

 

Sam uređaj obiluje sadržajem namijenjenim društvenim mrežama. Uz aplikacije koje dolaze već standardno na Android uređajima - Facebook aplikacija, Google+ aplikacija i njegov Messenger te Google talk, Sony je korisnicima ponudio svoju aplikaciju za društvene mreže u koju je moguće dodati račune i pratiti aktivnosti i zbivanja na mreži.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130578.jpg

E-mail i poruke

Uz uređaj, kao i sve Androide, dolaze dvije aplikacije namijenjene e-pošti - Gmail aplikacija te obična aplikacija za sve ostale račune. U svakoj od ovih aplikacija moguće je imati nekoliko različitih računa. Ako koristite Gmail račun preporučamo dediciranu Gmail aplikaciju jer ona posjeduje push opciju, tj. primanje e-pošte u realnom vremenu, dok obična aplikacija provjerava u intervalima e-poštu.

 

Aplikacija za poruke jednostavna je i korištenje njome je iznimno lagano. Poruke su grupirane prema kontaktima, svaki kontakt ima svoju mapu, a unutar mape poruke su u oblačićima. Zahvaljujući dobroj tipkovnici kako smo već naveli pisanje poruka je ugodno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130730.png

Procesor, memorija

Xperia SP posjeduje dvojezgreni procesor na taktu od 1,7 GHz. U dodatku s 1 GB RAM memorije uređaj radi brzo, kako smo očekivali. U radu nije bilo nikakvih problema, neželjenog reseta uređaja ili naglih zatvaranja aplikacija.

Uređaj  posjeduje 8 GB interne memorije od kojih oko 5,8 GB dostupno korisniku. Za početak će vam vjerojatno ovo biti dovoljno prostora, no zahvaljujući utoru za memorijske kartice lako ćete proširiti memoriju karticama koje su svakim danom sve pristupačnije cijenama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130818.png

Benchmark test

Uređaj smo podvrgli i benchmark testiranju. Testiranje smo proveli na dvije aplikacije, Quadrant Standard i Vellamo.

U Quadrant Standardu Xperia SP je postigla 8097 bodova i svrstala se na sami vrh ljestvice. Za usporedbu, Xperia SP je postigla više bodova na testu od svog „većeg brata“, Xperije Z (7765 bodova). U Vellamo aplikaciji moguća su dva različita testiranja, CPU i HTML5 testiranje. Na CPU testiranju uređaj je postigao 732 bodova dok je na HTML5 testiranju postigao 2495 bodova. U ovome dijelu testiranja na oba testa je Xperia SP bila na samome vrhu tablice i postigla je opet više od Xperije Z (624). U HTML dijelu testa postigla je više od ijednog uređaja kojeg smo imali na testu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130886.jpg

Baterija i trajanje

Xperia SP posjeduje bateriju kapaciteta 2370 mAh. Prema tvorničkim podacima baterija bi trebala izdržati 737 sati u stand-by modu na 3G načinu rada, odnosno do 19 sati razgovora, te 39 sati reprodukcije glazbe.

Stvarno korištenje normalno ne može biti ni slično tvorničkim podacima. Iako ima veliku bateriju, moramo priznati da se baterija brzo troši. No, izdržat će jedan dan korištenja.

Uređaj omogućuje i tri načina rada štednje baterije. Prvi je Stamina način koji gasi mobilnu mrežu svaki puta kada ugasite ekran. Drugi je način za slabu bateriju koji onemogućuje neke opcije te zadnja je Wi-Fi prema lokaciji koja automatski pali Wi-Fi u dometu dostupnih mreža.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130920.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Walkman glazbeni player je doživio osvježenje i slušanje glazbe na Xperiji SP je i oku ugodno. Walkman nudi standardne opcije - razvrstavanje glazbe prema pjesmama, izvođačima, albumima; nudi opciju ekvilajzera te ClearAudio+ opciju za poboljšanje zvuka. Prilikom slušanja glazbe LED svjetlo mijenja boju ovisno o omotu albuma (slici pridruženoj toj pjesmi) i intenzitet svjetla te treperenje prilagođava pjesmi i zajedno čini ugodnu simfoniju za ugođaj. Mana je što je svjetlo aktivno samo kada je uređaj aktivan i u glazbenom playeru. Ako recimo ugasite ekran ili izađete iz playere, a on svira - svjetlo se gasi.

FM radio aplikacija dolazi uz uređaj i za njezin rad potrebno je spojiti slušalice koje služe kao antena. Sama kvaliteta radija ovisi o kvaliteti prijema signala. Kvaliteta zvuka je dobra, šumova ili distorzije nema i zahvaljujući opcijama za poboljšanje zvuka postaje još bolji.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130938.jpg

Fotoaparat i video

Sony Xperia SP posjeduje 8 Mpx kameru s LED bljeskalicom koja omogućava fotografiranje u maksimalnoj rezoluciji od 3264x2448 piksela. U korist kameri osim svih funkcija koje posjeduje ide i fizička tipka. Tipka se nalazi na boku i preko dvostrukog hoda (kratki pritisak za izoštravanja te zatim još jedan pritisak za fotografiranje) fotografiranje je olakšano. Kamera obiluje raznim opcijama (geooznačavanje, samookidanje, brzo pokretanje koje omogućuje fotografiranje ili snimanje videa automatski kod pokretanja kamere), efektima, te scenama (HDR, meko snimanje, krajolik, noćno, zabava, plaža i snijeg, itd.). Jedna od korisnijih opcija je automatske postavke koja sama odabire najbolje postavke za 36 različitih scena kako bi dobili najbolju fotografiju.

 

Kvaliteta fotografija u uvjetima s puno svjetla je odlična. Slike su u fokusu, pune boja, oštre, detalji su prisutni. No, u slabije osvijetljenima to se gubi i slike su prosječne.

Video snimanje je moguće u rezoluciji od 1080p s 30 fps s ugrađenom stabilizacijom. Kvaliteta videozapisa je dobra s mnogo detalja, no u slabije osvijetljenim uvjetima videi su jako loši.

Fotografirano s Sony Xperia SP:

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373130985.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Uređaj posjeduje sve načine povezivanja koji su uobičajeni u današnjim uređajima (3G, Wi-Fi, Bluetooth, DLNA, itd.). Najveća novost je i 4G LTE način povezivanja. 4G je tek u povojima u Hrvatskoj i za njegovo korištenje potrebno je aktivirati ga u tarifama. Sama pokrivenost je jako loša i samo neki dijelovi su pokriveni. Ako ćete koristiti 4G pripremite se na još bržu potrošnju baterije.

 

Uređaj posjeduje samo jedan internetski pretraživač, Google Chrome. Pretraživač omogućava sinkronizaciju s PC verzijom pretraživača te možete lako prebaciti favorite i lozinke. Pretraživač je brz i stabilan i moguće da nećete posezati za alternativama. Ako budete, preporučili bi Dolphin Browser, Opera, Firefox.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373131022.jpg

Navigacija

Osim Google Maps navigacije, uređaj dolazi i s Wisepilot navigacijom. Obje navigacije zahtijevaju konstantnu vezu na Internet te ako nemate internetski paket svakako vam preporučamo da uzmete neku navigaciju koja ne zahtjeva vezu s Internetom.

No, ako nemate problema s prometom između ove dvije aplikacije svakako bi koristili Wisepilot. Aplikacija je podređenija korisniku i posjeduje mnogo više opcija. Jedina mana je što nije besplatna i moguće ju je koristiti samo u probnom periodu. Kasnije ćete ju morati platiti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373131054.jpg

Uredski paket

Korisnici uredskih aplikacija će doći na svoje na ovome uređaju. Osim aplikacije za bilješke, minimalnog dizajna s opcijom za sinkronizaciju s Evernote alatom koja odlično obavlja svoju zadaću na uređaju je prisutna i OfficeSuite aplikacija. OfficeSuite omogućuje pregled Word, Excel i Powerpoint dokumenata te PDF dokumenata. No osim pregleda, za kreiranje novih dokumenata ili uređivanje postojećih morat ćete kupiti aplikaciju.

Organizator i alarm

Organizator se nalazi unutar kalendara i jednostavnije zadaće će obavljati dobro, no za svako malo veće korištenje, gdje ćete zahtijevati dodatne opcije morat ćete potražiti alternativu na Play Storeu, recimo Business Calendar.

Kalendar omogućuje pregled obaveza prema tjednu, danu ili prema cijelome mjesecu. Ako ćete posezati za bilješkama, za njih postoji posebna aplikacija unutar koje je moguće i pisati i crtati.

Alarm je kao i na svakom u Android jednostavan. Svoju zadaću obavlja odlično i osim ako vam se ne isprazni baterija ili uređaj ugasi iz nepoznatog razloga alarm neće zatajiti. Opcija koju alarm posjeduju, a dobro će vam doći je mogućnost gašenja alarma pomoću bočnih tipki.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373131076.jpg

Aplikacije i igre

Sony Xperia SP stvarno obiluje aplikacijama, od uredskih alata preko navigacije pa sve do aplikacije za prepoznavanje pjesama. Zahvaljujući 4.1.2 verziji Androida problema s aplikacijama neće biti i moći ćete instalirati većinu aplikacija s Play Storea, ako ne i sve.

Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru i 1 GB RAM-a te 4,6-inčnom ekranu igranje će također proći bez problema i zadovoljit će korisnike.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373131150.jpg

Cijena za Sony Xperia SP

Cijena uređaja je 3.699 kn (u srpnju 2013.). Uzevši u obzir sve funkcije i specifikacije te pogledavši dobiveno i uloženo cijena je manje-više realna i očekivana.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373048562.jpg

Cool faktor

Cool je dizajn uređaj i LED svjetlo koje svijetli raznim bojama i prisutno je u raznim aplikacijama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373046976.jpg

Zaključak

Sony Xperia SP je zanimljiv uređaj i odlično predstavlja srednju klasu Android uređaja. Od samih karakteristika pa sve do korištenja u praksi uređaj nije zakazao. Ponudio je najbolje od srednje klase i iskazao se. Vjerujemo da će uređaj biti popularan jer će biti primamljiviji i cijenom s vremenom.

 

Plus

+ dizajn

+ tipka za kameru

+ 4G LTE

Minus

- masa

- zaslon

Konkurencija

HTC One SV

   

HTC One SV je prisutan nešto duže na tržištu, no specifikacijama je jako sličan Xperiji SP. Najveća razlika između ova dva uređaja je što HTC posjeduje nešto manji ekran, 4,3 inča. Ostatak specifikacija „ispod haube“ je više manje isti i razlike u korištenju su minimalne.

 

LG Optimus 4X HD

                                   
 

LG je na tržištu skoro godinu dana, no i dalje konkurira. Veličina ekrana je nešto veća - 4,7 inča, no ostatak je više manje sličan. Uočljiva razlika je što LG posjeduje 16 GB interne memorije.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori