Testovi mobitela

SONY Xperia Sola

Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola Xperia Sola
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 116 x 59 x 9,9
Masa uređaja (g) 103
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1320
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, Dual-core 1 GHz Cortex-A9, Mali 400 GPU, Nova Thor U8500 chipset, Android OS 2.3 Gi
Gdje kupiti
Cijena 2.799 kn
Info Sony Mobile


062/000-000
http://www.sonymobile.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Xperia sa smart tagovima
Autor: Ivan Češković

Srednju klasu poznate Sonyjeve serije Androida - Xperia, odlikuju odlične specifikacije i NFC, no zaboravili su na jednu od glavnih stavki - bateriju

Sony nakon raspada zajedničke tvrtke s Ericssonom s Xperia serijom ulazi u svaku klasu Androida i pokušava ubrati svoj dio kolača te vratiti staru slavu koju su imali proteklih godina. Sony Xperia Sola je kompaktni Android s odličnim specifikacijama i dizajnom koji cilja na mlađu publiku, a ima i smart tagove koji funkcioniraju uz pomoć NFC tehnologije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351641484.jpg

Sadržaj pakiranja

U pomalo neobičnoj, ali simpatičnoj kutiji ne nalazi se mnogo. Osim uređaja u kutiji se nalazi USB kabel duljine 140 cm, punjač, slušalice te NFC smart tags koje ćemo opisati kasnije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351641656.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Poznatim dizajnom Xperia serije i ovaj model je četvrtastog oblika. Zaslonom veličinom dijagonale od 3,7“ u današnjem pogledu spada u „male“ uređaje. Iako je dijagonala malena sasvim je dovoljna za sve radnje.

Gumiranom stražnjom stranom te dimenzijama 116 x 59 x 9,9 mm uređaj odlično leži u ruci i minimalne su šanse da će vam ispasti iz ruke. Zahvaljujući „kompaktnim“ dimenzijama sve funkcije su lako dohvatljive i cijeli zaslon je dohvatljiv palcem. Teže dohvatljive su tipke za glasnoću koje se nalaze na pomalo neobičnom mjestu, na desnoj bočnoj strani ispod sredine uređaja. U prilog uređaju ide i masa od samo 107 grama te uređaj nećete ni osjetiti da nosite u džepu.


Na prednjoj strani dominira zaslon iznad kojeg se nalaze LED indikator i senzor, no bez prednje kamere. Ispod zaslona se nalaze tri kapacitivne tipke (tipka za nazad, Home tipka te Menu tipka). Ispod tipke se nalazi pomalo čudno iskorišten prostor. Prazan prostor na kojem se nalazi samo natpis Xperia. Između tipki i Xperia loga nalazi se malena ledica koja osvježava četvrtasti dizajn uređaja.


Stražnja strana je minimalistička i osim loga nalaze se kamera s LED bljeskalicom pri vrhu te zvučnik na dnu uređaja. Kamera je ispupčena nekoliko milimetara te će uređaj dok je položen na ravnu podlogu klackati lijevo-desno prilikom korištenja.


Tipka za otključavanje i za paljenje uređaja nalazi se na lijevoj bočnoj strani, dok se s desne strane osim tipki za glasnoću nalazi i tipka kamere, tj. okidač. 3,5 mm ulaz za slušalice nalazi se na vrhu uređaja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642157.jpg

Ekran i tipkovnica

LCD ekran osjetljiv na dodir je dijagonale 3,7“ i rezolucije 480 x 854 piksela sa Sony Bravia tehnologijom. Ekran se može pohvaliti iznimnom kvalitetom. Kvaliteta prikaza slika i teksta je odlična. U prikazu slika i najmanji detalji su oštri, a tekst se čita vrlo lako. Jedina mana koju smo uočili u zaslonu je prikaz crne boje koja nije toliko duboka koliko smo navikli.


Tipkovnica dizajnom podsjeća na konkurentsku. Prilikom prvog pokretanja moguća je optimizacija i prilagodba tipkovnice. Mogućnosti prilagodbe nisu velike, odnosno nude mogućnost prikaza tipke za smajlije, točku, zarez i slične.


Minimalne izmjene, no vrlo zanimljive koje su nas iznenadile. Tipkovnica je vrlo precizna i tipkanje je ugodno i vrlo brzo, a mogućnost greški je svedena na minimum te će pisanje duljih mailova i poruka biti sasvim ugodno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642227.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Uređaj dolazi s Ice Cream Sandwich 4.0.4 verzijom Android operativnog sustava. Daljnje nadogradnje sustava se ne očekuju. U kombinaciji s dvojezgrenim 1 GHz procesorom i 512 MB RAM-a korištenje uređaja je iznimno ugodno.

U radu nismo primijetili nikakvih problema, uređaj sve zadaće obavlja zadovoljavajuće. Čak ni prilikom multitaskinga nije uočeno zastajkivanje u radu. Jedine smetnje u radu primijetili smo prilikom ažuriranja aplikacija s Play Storea te u aplikaciji za e-poštu prilikom učitavanja, odnosno sinkroniziranja velikog broja mailova.


Sučelje je iznimno ugodno i nije šareno kako je to uobičajeno kod nekih konkurenata. Na izbor je ponuđeno nekoliko različitih tema u postavkama te će svatko pronaći boju koja mu odgovara.


Uz uređaj dolazi nekoliko zanimljivih aplikacija. Jedna od njih je Izradi sigurnu kopiju i vrati sadržaj (Backup & Restore). Pomoću ove aplikacije moguće je napraviti „backup“ poruka, kontakata, postavki te čak i drugih aplikacija koje naknadno instalirate.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je više manje standardni Androidov i krase ga sve vrline kao i „običnog“. Uz neograničeni unos kontakata, njihova sinkronizacija je moguća s Google i Facebook računima. Prilikom listanja kontakata na desnoj strani se nalazi kompletna abeceda te je brzinsko skakanje sa slova na slovo i traženje kontakata vrlo jednostavno. Kvaliteta razgovora je sasvim zadovoljavajuća.

 

Sam uređaj obiluje sadržajem namijenjenim društvenim mrežama. Prilikom prvog pokretanja na zaslonu se nalaze dva widgeta namijenjena društvenim mrežama koje prate aktivnosti na mrežama. Osim njih uz uređaj dolazi i Facebook aplikacija, Google+ aplikacija i njegov Messenger te Google talk.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642401.jpg

E-mail i poruke

Kako ste i navikli vjerojatno do sada na Androidu uz uređaj dolaze dvije aplikacije namijenjene e-pošti. Gmail aplikacija, te obična aplikacija za sve ostale račune. U svakoj od ovih aplikacija moguće je imati nekoliko različitih računa.


Aplikacija za poruke jednostavna je i korištenje njome je iznimno lagano. Poruke su grupirane prema kontaktima, svaki kontakt ima svoju mapu, a unutar mape poruke su u oblačićima. Zahvaljujući dobroj tipkovnici kako smo već naveli pisanje poruka je ugodno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642484.jpg

Procesor, memorija

Uređaj je opremljen dvojezgrenim 1 GHz procesorom i 512 MB RAM-a. Za uređaj ovoga kalibra možemo reći da su ovo standardne specifikacije. Xperia Sola posjeduje 8 GB interne memorije od kojih oko 5 GB dostupno korisniku. Za početak će vam vjerojatno ovo biti dovoljno prostora, no zahvaljujući i utoru za memorijske kartice lako ćete proširiti memoriju karticama koje su svakim danom sve pristupačnije cijenama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642591.jpg

Benchmark test

Malenu Xperiu smo podvrgli i benchmark testiranju. Testiranje smo proveli s dvije aplikacije, Quadrant Standard i Vellamo.


U Quadrant Standardu Xperia Sola je postigla 2574 bodova i svrstala se na ljestvici između Samsung Galaxy Nexusa i LG Optimus 2X-a. U Vellamo aplikaciji moguća su dva različita testiranja, CPU i HTML5 testiranje. Na CPU testiranju uređaj je postigao 328 bodova, dok je na HTML5 testiranju postigao 1337 bodova. Da spomenemo da se uređaj na HTML5 testiranju prema dostupnoj ljestvici u aplikaciji svrstao između HTC One X-a i Samsung Galaxy Nexusa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642684.jpg

Baterija i trajanje

Sony Xperia Sola dolazi s baterijom jačine 1320 mAh, prema današnjim standardima to je prilično slaba baterija. Bateriju nije moguće izvaditi te ste stoga osuđeni na ovu bateriju i njezinu autonomiju. Trajanje baterije je jako kratko i često će vam se desiti da ostanete tokom dana na nekoliko posto baterije. Ako ste korisnik koji umjereno, ili čak i više koristi svoj uređaj punjač će vam postati standardna oprema u džepu.

Razlog tako slaboj autonomiji je „malena“ baterija a i to što dvojezgreni procesor ne prelazi u štedni način rada kad je uređaj zaključan, tj. u sleep modeu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642705.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Glazbeni player, tj. popularni Sonyjev Walkman dizajnom je zanimljiva aplikacija, no malih mogućnosti. Osim pomalo okrljaštenog ekvilizatora drugih opcija nema, osim opcije za aktivaciju xLoud komponente kojoj je zadaća da „pojača“ glasnoću.


FM radio aplikacija dolazi uz uređaj i za njezin rad potrebno je spojiti slušalice koje služe kao antena. Kvaliteta zvuka je dobra, šumova ili distorzije nema, i zahvaljujući xLoud opciji dovoljno je glasan.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351642883.jpg

Fotoaparat i video

Sony Xperia Sola opremljena je kamerom od 5 MPx s LED bljeskalicom koja omogućava fotografiranje u maksimalnoj rezoluciji od 2592x1944 piksela. Kako smo rekli kamera ima fizičku tipku i fotografiranje je olakšano. Potrebno je samo stisnuti tipku i unutar jedne ili dvije sekunde uređaj će uslikati fotografiju. Kvaliteta fotografija u vanjskim uvjetima je dobra, prosječna, no u unutarnjim prostorima pri slabom osvjetljenju u slikama je prisutan šum.

Sama aplikacija kamere ne obiluje opcijama, no ima jednu zanimljivu opciju, 3D panoramsko snimanje. Za snimiti ovakvu sliku potrebno je samo pritisnuti i držati okidač te okretati uređaj. Nažalost nismo imali mogućnost pregledati 3D fotografije.


Video snimanje je moguće u rezoluciji od 720p s 30 fps-a. Kvaliteta videozapisa je dobra s mnogo detalja.


Fotografirano s Sony Xperia Sola uređajem:


 


 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643035.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Osim standardnih načina povezivanja, Wi-Fi, 2G/3G, Bluetooth, DLNA, Xperia Sola posjeduje i NFC način povezivanja. Radi se o načinju povezivanja, odnosno prijenosu stanja aktivne aplikacije između dva uređaja. Uređaje prislonite jedan uz drugi i „slika“ se s jednoga prenese na drugi uređaj. Uz uređaj dolaze i dva „smart taga“, crveni i crni koji funkcioniraju na jednostavnom principu.

U postavkama je moguće podesiti koje će postavke promijeniti i koje će se aplikacije aktivirati kada prislonite jedan od tagova na mobitel. Prilično jednostavno ako koristite različite profile, recimo dok ste na poslu ili u školi i kod kuće (na primjer na poslu: aktivirati Wireless, uključiti bešumno).


Osim standardnog internet preglednika uz uređaj dolazi i Google Chrome preglednik koji omogućava sinkronizaciju s PC verzijom te je tako moguće uvesti sve Favorite (bookmarkse) i lozinke. Chrome je odličan preglednik, no često se desi da se sruši, no nadamo se da će se to riješiti s novim verzijama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643049.jpg

Navigacija

Osim Google Maps navigacije, uz uređaj dolazi i Wisepilot navigacija. Obje navigacije zahtijevaju konstantnu vezu na internet te ako nemate internet paket svakako vam preporučamo da uzmete neku navigaciju koja ne zahtjeva vezu s internetom.

No, ako nemate problema s prometom između ove dvije aplikacije svakako bi koristili Wisepilot. Aplikacija je podređenija korisniku i posjeduje mnogo više opcija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643061.jpg

Uredski paket

Korisnici uredskih aplikacija će doći na svoje na ovome uređaju. Osim aplikacije za bilješke, minimalnog dizajna s opcijom za sinkronizaciju s Evernote alatom koja odlično obavlja svoju zadaću na uređaju je prisutna i OfficeSuite aplikacija. OfficeSuite omogućuje pregled Word, Excel i Powerpoint dokumenata, te PDF dokumenata. No osim pregleda, za kreiranje novih dokumenata ili uređivanje postojećih morat ćete kupiti aplikaciju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643097.jpg

Organizator i alarm

Organizator se nalazi unutar kalendara i jednostavnije zadaće će obavljati dobro, no za svako malo veće korištenje, gdje ćete zahtijevati dodatne opcije morat ćete potražiti alternativu na Play Storeu, recimo Business Calendar. Kalendar omogućuje pregled obaveza prema tjednu, danu ili prema cijelome mjesecu.


Alarm je kao i na svakom Androidu jednostavan. Svoju zadaću obavlja odlično i osim ako vam se ne isprazni baterija ili uređaj ugasi iz nepoznatog razloga alarm neće zatajiti. Opcija koju alarm posjeduju, a dobro će vam doći ujutro da ne nabadate po ekranu kako bi ugasili alarm je mogućnost gašenja alarma pomoću bočnih tipki.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643256.jpg

Aplikacije i igre

Sony Xperia Sola stvarno obiluje aplikacijama, od standardnih Googleovih i uredskih alata, preko navigacije, pa sve do aplikacije za prepoznavanje pjesama. Zahvaljujući 4.0.4 verziji Androida problema s aplikacijama neće biti i moći ćete instalirati većinu aplikacija s Play Storea, ako ne i sve. Zbog veličine ekrana, igranje neće bit pretjerano ugodno, no za izgubiti koju minutu će poslužiti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643280.jpg

Cijena za Sony Xperia Sola

Cijena uređaja u slobodnoj prodaji je 2.799 kn. Maloprodajna cijena je prihvatljiva za ovakav uređaj, iako bi mogao biti i jeftiniji. Zbog svojih karakteristika te blagodatima prema društvenim mrežama uređaj bi mogao biti popularan prema mlađoj publici.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643299.jpg

Cool faktor

Cool faktor na uređaja je gumirana stražnja površina, te maleno LED svjetlo ispod kapacitivnih tipki. LED-ica je nadasve zanimljiva i ne bi smetalo da je malo jača, tj. uočljivija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643310.jpg

Zaključak

Na kraju bi zaključili kako je Sony Xperia Sola kvalitetan uređaj srednje klase Androida. Uređaj pri samom vađenju iz kutije nudi mnogo i mnogi nezahtjevni korisnici neće praktički imati ni potrebe za dodatnim stvarima, jer „u paketu ispod haube“ se nalazi stvarno mnogo toga. Najveća mana uređaja je baterija s kojom treba vrlo oprezno, ukoliko ste „jači korisnik“.

 

Plus 

 

+ Android ICS 4.0.4

+ 8 GB interne memorije

+ NFC

 
Minus

- baterija

- nedostatak prednje kamere

- smještaj bočnih tipki za glasnoću

 

Konkurencija

 

HTC One V


 

HTC-ov uređaj srednje klase odlikuju skoro identične specifikacije, ali postoji nekoliko sitnih razlika. HTC nema dvojezgreni procesor već jednojezgreni 1 GHz procesor, no razlika u radu se ni ne osjeti. Veliki plus HTC-u je bolja baterija čija je i autonomija automatski bolja. HTC nema podršku za NFC.

 

LG Optimus L5

 

Cijenom nešto pristupačniji no specifikacijama sličan LG ulazi u izbor. LG također krasi NFC podrška kao i Xperiju, posjeduje 4 GB interne memorije, no velika mana mu je zaslon. Zaslon je dijagonale 4“ no rezolucija je jako slaba, samo 320 x 480 piksela. Ali, LG je puno povoljniji cijenom - 1.999 kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351643761.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori