Testovi mobitela

SONY Xperia U

Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U Xperia U
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 112 x 54 x 12
Masa uređaja (g) 110
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 854
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1320
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, MP4/H.263/H.264 player, MP3/eAAC+/WAV player, Google Search, Maps, Gmail, YouTube,
Gdje kupiti
Cijena 2.299 kn
Info Sony Mobile


062/000-000
http://www.sonymobile.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Pohod na tron s novim imenom
Autor: Branko Kos

Iako najslabiji u novoj Xperia seriji testirani model Xperia U daje mnogo više

Partnerstvo između Sonya i Ericssona počelo je prije nešto više od deset godina, kada su dvije tvrtke odlučile zajedničkim snagama osvojiti svijet mobilne telefonije. Suradnja iza zajedničkog imena predstavljala je kombinaciju širokog tržišta potrošačke elektronike na koje je Sony mogao plasirati proizvode, te intelektualnog vlasništva koje donosi Ericsson, nekadašnji lider u bežičnoj komunikaciji.

 

Ipak, Sony i Ericsson su odlučili prekinuti suradnju u obliku zajedničkog branda pod kojim su proizvodili mobilne uređaje. Japanski proizvođač je odlučio otkupiti 50 postotni udio švedskog partnera i staviti pod svoju kontrolu proizvodnju mobitela. Testirali smo najjeftiniji najslabiji telefon iz nove Xperia NXT serije, imena Xperia U.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342093918.JPG

Sadržaj pakiranja

Simpatična tanka kutija u obliku kvadrata nije nam ponudila mnogo. U osnovnoj opremi uređaja dobije se tek ono osnovno - putni punjač s miniUSB kabelom, slušalice i zamjenski dio donjeg dijela uređaja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342093960.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Uređaj dimenzijama i konceptom podsjeća na najpopularnije uređaje koji se daju pronaći na tržištu. Zaslon od 3,5“ prvo je što ćete uočiti pogledom na uređaj, ali ipak odskače zahvaljujući prozirnoj traci ispod zaslona te dimenzijama koje su ipak nešto manje (112 x 54 x 12 mm) od uobičajenih. Masom od 110 g uređaj fino leži u ruci.

 

Stražnja je strana napravljena od plastike osrednje kvalitete. Ipak mogućnost zamjene poklopaca stražnjeg dijela omogućit će vam da uređaj izgleda uvijek kao nov. Osim toga može se mijenjati i donji dio uređaja koji se nalazi ispod zaslona. I taj se komadić plastike ispod alatne trake može skidati i mijenjati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342094176.JPG

Ekran i tipkovnica

Zaslon je dovoljno velik. Njegova se dijagonala proteže do 3,5“ zbog čega je i sam rad na uređaju vrlo ugodan. Pregledan je i precizan dodirom tako da je pretraživanje Interneta i pisanje e-mail poruka vrlo ugodno.

 

Rezolucija je 480x854 piksela sa 16 milijuna boja. Ispod LED LCD zaslona kapacitivne osjetljivosti na dodir nalazi se prozirna alatna traka koja se sastoji od 3 funkcionalne tipke, kako smo i navikli kod uređaja pokretanih s Android operativnim sustavom.

 

Baš je ta prozirna traka ono što nas je oduševilo. Svijetli u različitim bojama ovisno o tome koja se korisnička tema koristi i izgleda prekrasno u mraku. Boje s kojima se možete igrati su plava, zelena, žuta, bijela, magenta, ljubičasta i crvenkasta.

 

Maleni minus svjetleće trake je u mraku kada se dobro ne vidi koju funkcionalnu tipku stišćete. Najveći je minus namijenjen tipkovnici koja je u vertikalnom položaju uska i skučena i s njom se nije lako služiti. Ipak putem Android Marketa moći ćete skinuti nekolicinu tipkovnica pa tako i možda pronaći nešto što će vam bolje odgovarati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342094535.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kako smo i naveli, Android operativni sustav 2.3 je osnovica koja pokreće ovaj uređaj. U kombinaciji s dvojezgrenim procesorom od 1 GHz i 512 MB RAM-a korištenje je optimizirano na najbolji mogući način. Brzina rada je zaista izvrsna. Uređaj radi vrlo brzo i u nijednom trenutku nema zadrške. Čak i prilikom skakanja iz aplikacije u aplikaciju ne dolazi do zagušenosti ili zastajkivanja. Iz Sonyja najavljuju upgrade na Ice Cream Sandwich.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342094723.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je neograničen i pritom u svaki kontakt možete dodati po pet brojeva, no to je već funkcionalnost koja je postala nezaobilazna u svim uređajima s Android OS-om. Laganim se povlačenjem prsta preko desnog dijela zaslona ispisuje početno slovo prezimena tako da je skakanja između različitih slova abecede brzo i jednostavno i omogućava pronalaženje broja telefona koji vam treba u najkraćem mogućem roku.

 

Kao jedna od bitnijih stavki pametnih telefona današnjice moramo izdvojiti drušvene mreže koje su podržane i ovdje. Prilikom poziva telefon će vas upozoravati ako netko od prijatelja koji vas zovi u skorijem vremenu slavi rođendan ili sl.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342095043.JPG

E-mail i poruke

Naviknuti na Android sustav i na njegovu potpunu sinkronizaciju s Gmailom, e-mail korisnički račun Gmaila neophodan je za korištenje. Ipak, moguće je podesiti još nekolicinu korisničkih računa. E-mail i tekstualne poruke malo je teže pisati zbog prije spomenute tipkovnice.

 

Virtualna tipkovnica je izvrsnog odaziva, ali malo premalenih tipki u vertikalnom prikazu. To je jedino ono što nas je zasmetalo jer nekome s malo većim palcem tipkanje više neće biti toliko lagano. Naravno, tu je horizontalni položaj kada je tipkovnica komfornija za korištenje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342095089.JPG

Memorija

Interna memorija od 4 GB velika je, ali opet i mala zbog nemogućnosti proširivanja s microSD karticom. Iz tog razloga korisnik će morati voditi računa o raspoloživoj memoriji te će u trenutku kada se uređaj napuni s podacima biti potrebno napraviti čistku nepotrebnih fotografija i glazbe. Testirani mobitel ima 512 MB RAM memorije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342095164.JPG

Baterija i trajanje

Baterija je Li-Ion od 1320 mAh koja nam je poslužila puna 2 i pol dana na testu. U specifikacijama njena je autonomija deklarirana na 472 h u stanju čekanja i 6,5 h razgovora. Priznajemo da je baterija vrlo jaka i to je ono što nam se jako svidjelo.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342095198.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Osim mogućnosti stavljanja glazbe na telefon može se slušati i FM radio uz pomoć slušalica koje se spajaju putem 3,5 mm utora i dobivaju se u paketu. Slušalice ujedno kao i kod svih drugih mobilnih telefona služe kao antena tako da je bez njih radio nemoguće slušati. Naravno, uvijek možete slušati radijski program i preko Interneta.

 

Zvuk je čist bez šumova kako na slušalicama tako i preko zvučnika u slučaju slušanja pohranjenih pjesama u MP3 formatu. Multimedijski je uređaj vrlo jak zbog korisničkog sučelja Timescape koje omogućava jaku sinkronizaciju svih društvenih mreža i servisa te vrlo dobre kamere i fotoaparata.

Fotoaparat i video

Implementirani fotoaparat s rezolucijom od 5 megapiksela, LED bljeskalicom i autofokusom radi vrlo kvalitetne fotografije koje ćete čak i moći razviti s obzirom na njihovu visoku kvalitetu.

 

Priznajemo da smo koristili i mobilne telefone s boljim fotoaparatom, a čija se rezolucija deklarirala na rezoluciju od 5 megapiksela, ali to opet sve zavisi o optici koja je ugrađen. Osim toga Sony optika Cyber Shot koja je integrirana u nekolicinu prijašnjih modela Sony Ericssona govori o tome koliko je truda uloženo u razvoj kvalitetnog fotoaparata za mobilni telefon.

 

Valja napomenuti i funkciju prepoznavanja lica. HD video kamera radi iznimno čiste uratke s kojima ćete snimiti i zahtjevnije situacije. Vrlo zanimljiva funkcija je 3D panoramski snimak koji funkcionira po principu toga da se fotoaparatom lagano pomiče s lijeva na desno i pritom hvata scena koja inače ne bi ušla u kut leće fotoaparata. Zatim se fotografije spajaju i dobije se široki snimak cjelokupnog prostora koji ste odlučili snimiti.

 

Fotografirano sa Sony Xperia U:
 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342095254.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Bežično spajanje putem Wi-Fi povezivosti omogućuje spajanje na Hot Spot lokacijama i bežičnim mrežama na kojima vam je poznata šifra. Slanje podataka omogućeno je putem Bluetootha veze, no isto tako ga se može spajati s računalom putem USB kabela kojeg dobivate u serijskom pakiranju.

 

Internet pretraživač je dobar i brz, a zahvaljujući dobrom odazivu dodirnog zaslona njime se i lako služiti. Jak procesor svaku radnju obavlja iznimno brzo, pa tako i samo surfanje predstavlja pravi užitak. Jedino možda bi cjelokupni dojam surfanja bio bolji da je ekran nešto veći, ali  i za to ima rješenja. Xperia NXT serija nudi 3 uređaja svaki s različitom veličinom zaslona.

 

Što se pretraživača tiče koristili smo najkvalitetniji pretraživač kojeg možete staviti na Android OS.  Radi se o Operi Mini pretraživaču koji je najbrži Android pretraživač trenutno i  sa njime smo bili prezadovoljni. Brzina otvaranja je fantastična, a količina trošenja podatkovnog prometa svedena je na minimum.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342170470.jpg

Benchmark test

Za potrebe Benchmark testa koristili smo aplikaciju Quadrant Standard koju savjetujemo svima iz razloga što ista daje kompletan rezultat rada uređaja i uspoređuje ga s sličnima u klasi. Na taj način možete vidjeti koliko optimizirano radi vaš telefon u odnosu konkurentske.

 

Tako je na testu Sony Xperia U ostvario 1801 bodova te ga tako stavio tik uz HTC Desire HD i nešto ispred Samsunga Nexus S. Napominjemo da su ti uređaji kada su se pojavili na tržištu bili u cjenovno višim razredima od testne Xperie.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342170528.JPG

Navigacija

Navigaciju je moguće koristiti na nekoliko načina. Putem implementiranih Google mapa ili kupovinom nekih od ozbiljnijih paketa pri čemu napominjemo opet veličinu zaslona koja će mnogima zasmetati u tom trenutku. Naravno, postoje i besplatna rješenja.

Uredski paket

Instalacijom nekih aplikacija koje podržavaju Microsoft Office datoteke s lakoćom se savladava otvaranje, čitanje pa čak i uređivanje dokumenata. Na samom uređaju imali smo instalirani besplatni paket pod imenom Kingsoft Office koji je svoju zadaću obavljao besprijekorno.

 

Za one kojima to neće biti dovoljno dostupno je nekoliko inačica sličnih aplikacija od kojih možemo izdvojiti OfficeSuite Pro 6 koji se može kupiti po cijeni od 0,99 $ (približno 5 kn) i nudi sve mogućnosti uređivanja i pregleda.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342171337.JPG

Organizator i alarm

Kao i svaki pametni telefon Xperia nudi mogućnosti vođenja dnevnih obaveza i podsjetnika kroz organizator koji funkcionira izvrsno. Rekli bismo tako da je svaka aplikacija tog tipa na uređaju suvišna iako postoje i druga rješenja koja možete pronaći u Play Storeu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1342171372.jpg

Aplikacije i igre

Iznimno velik broj igara i aplikacija daje mogućnost odabira svakom korisniku. Prema željama moguće je instalirati igre, multimedijske i poslovne aplikacije itd., pri čemu je 4 GB interne memorije dovoljno da se uređaj individualizira kako vi to sami želite.

Cijena za Sony Xperia U

Cijena samog uređaja je u trenutku testiranja (srpanj 2012) iznosila 2299 kn. Nije malo, ali s obzirom na to što uređaj nudi cijena je opravdana i nije previsoka gledajući performanse uređaja u odnosu na konkurenciju.

Cool faktor

Cool faktor ovog uređaja je prozirna traka ispod zaslona. Naime kad netko vidi da imate uređaj koji svijetli u nekoliko različitih boja morate biti svjesni da će ga htjeti pogledati i da će ostati oduševljen viđenim.

Zaključak

S obzirom na prošlost japanskog proizvođača te na njegovu moć koju ima na tržištu potrošačke elektronike vjerujemo da će Sony mobilni telefoni skočiti po prodaji na svjetskoj razini ukoliko nastave s lansiranje inovativnih mobilnih uređaja.

 

Priznajemo da nam se Sony Xperia „U“ iznimno svidjela. Kako zbog performansi tako i zbog wow efekta koji sam uređaj ima zbog jednostavne personalizacije i prozirne trake.

 

 

Plus

 

+ Dizajn

+ Kamera

+ Promjenljivi poklopci kućišta

 

Minus

 

- Plastika kućišta

- Tipkovnica u vertikalnom položaju

- Memorija

 

 

Konkurencija:

 

HTC Desire C

 

 

HTC Desire C je mobilni uređaj sličnih dimenzija i jednakog zaslona. Cijena je 1.999 kn. Performansama slični (5 megapiksela, 3,5“ zaslon, 4 GB interne memorije) dosta se i razlikuju jer Sony ima dvojezgreni 1 GHz procesor, a HTC tek 600 .MHz HTC ima utor za memorijsku karticu pa u ovom slučaju stavljamo uređaje u ravnopravan položaj bez pobjednika.

 

HTC One V

 

HTC One V ima gotovo iste performanse kao Sony Xperia U. Fotoaparat, procesor, memorija i 0,2“ veći zaslon i cijena nešto viša od Sonya ipak stavljaju HTC u prednost zbog spomenutog zaslona.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori