Testovi mobitela

SONY Xperia miro

Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro Xperia miro
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 113 x 59,4 x 9,9
Masa uređaja (g) 110
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS, 3,5 inča ekran, Android Ice Cream Sandwich 4.0, Google Search, Maps, GMail, Youtube, Adreno 200
Gdje kupiti
Cijena 1.600 kn
Info Sony Mobile


062/000-000
http://www.sonymobile.com
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Walkman za početnike
Autor: Ilija Gavrić

Sony nastavlja s pojačavanjem svoje Xperia obitelji pametnih telefona. Na test smo ovaj put dobili Sony Xperia miro, zabavni društveni smartphone

Nakon niza Xperia proizvoda srednje i više klase, Sony je predstavio novi Xperia model s kojim napada nižu klasu, Sony Xperia miro. Pozicioniran je između manjeg Xperia Tipo i većeg Xperia U, kako karakteristikama tako i cijenom, a namijenjen je mlađoj publici i „početnicima“ u svijetu Androida. Shodno tome, Sony ga predstavlja pod sloganom „The fun social smartphone“ (zabavni društveni smartphone).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358270469.JPG

Sadržaj pakiranja

Mobitel dolazi u maloj kutiji unutar koje se nalaze uređaj, punjač i USB kabel, papirnate upute i garancija. Bilo bi lijepo vidjeti još i slušalice u paketu, ali s obzirom na cijenu, nećemo prigovarati. USB kabel koji Sony isporučuje je dug 100 cm, što je i 20-ak cm kraće od USB kabela kakve isporučuje pojedina konkurencija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271259.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Pošto se radi o „zabavnom mobitelu“, miro se isporučuje u 2 različite boje kućište - crna i bijela, te s četiri različite boje „pločica“ ispod ekrana (crna, bijela, zlatna, roza). Crna ili roza „pločica“ su ukomponirane u crno kućište, a bijela ili zlatna u bijelo kućište. U potpuno crnoj kombinaciji, miro djeluje „ozbiljno“, dok u rozoj ili zlatnoj djeluje razigrano.

Sony Xperia miro je u potpunosti izrađen od plastike i pravokutnog je oblika. Stražnji poklopac je napravljen od gumirane plastike koja sprječava klizanja uređaja. Sam poklopac se dosta dobro „drži“ za mobitel i ne skida se lagano. Pohvalno, što znači da ne bi trebalo biti škripanja uređaja i nakon dužeg korištenja.

Na prednjoj strani mobitela nalazi se 3,5“ ekran rezolucije 320x480 piksela, ispod kojeg su smještene 3 kapacitivne tipke. Ispod kapacitivnih tipki se nalazi „pločica“ s Xperia natpisom, a sama pločica nije postavljena u ravnini s ekranom već „pada“ prema dnu uređaja. Ovaj detalj je zanimljiv i malo razlikuje Xperiu miro od drugih uređaja. Iznad ekrana je smješten zvučnik, pored kojeg se nalazi prednja kamera.

Na gornjoj strani, lijevo, pomalo neobično se smjestila tipka za otključavanje/zaključavanje mobitela, a po sredini se nalazi utor za slušalice. Na desnoj strani uređaja, skroz pri vrhu su smještene tipke za pojačavanje ili stišavanje zvuka. Tipke su gumirane i dosta male pa traže privikavanje. Osobnog smo mišljenja da su te tipke trebale biti smještene ipak malo niže. Na lijevoj strani uređaja, na gornjoj polovici se nalazi utor za USB kabel dok se na donjoj strani nalaze mikrofon te utor za vezicu i utor za skidanje stražnjeg poklopca.

Stražnja strana uređaja je dosta jednostavno izvedena. Pri vrhu se nalazi 5 megapikselna kamera s LED blicom. Pri dnu se nalazi logo proizvođača, a ispod njega, na malo povišenom dijelu, otvor zvučnika.

Sony Xperia miro je dimenzija 113x59,4x9,9 mm i mase 110 grama, što odgovara dimenzijama konkurencije. Uređaj dobro leži u ruci i bez problema ćete ga moći koristiti samo sa jednom rukom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271271.JPG

Ekran i tipkovnica

Ranije smo spomenuli da Xperia miro posjeduje 3,5“ ekran, a rezolucija je 320x480 piksela (cca 165 ppi) sa 16 milijuna boja. Ekran jako dobro reagira na dodir, kao i na promjenu orijentacije. Sam prikaz slike je dobar, a i po dnevnom svjetlu nećete imati puno problema s korištenjem uređaja.

 

3 kapacitivne tipke se nalaze ispod ekrana, dobro su dimenzionirane i imaju dobar odziv. Malo nas je razočarala činjenica da kapacitivne tipke ne svijetle u mraku. Ovo je velika mana kada koristite mobitel u mraku, jer ne možete vidjeti gdje se točno nalaze tipke.

Ispod kapacitivnih tipki se nalazi mala „traka“ koja svijetli u nekoliko različitih boja (plava, zelena, žuta, magenta), slično kao kod model Sony Xperia U.


Sony Xperia miro dolazi sa samo jednom virtualnom tipkovnicom. U portretnom načinu, moguće je birati između potpune qwerty tipkovnice i „telefonske“ tipkovnice. I u jednom i u drugom slučaju, pored razmaknice se nalazi tipka za ulazak u postavke tipkovnice. Ostatak tipkovnice nije mijenjan, a slova ne posjeduju dodatne simbole (kojim bi se pristupalo dugim pritiskom na određenu tipku).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271305.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Sony Xperia miro spada u niži rang Android mobitela i dolazi s Android 4.0.4 ICS operativnim sustavom, kojeg je Sony tek neznatno modificirao.

Na lock screenu se nalazi jednostavni klizač (prema desno otključavate mobitel, a prema lijevo pokrećete kameru). Kada otključate mobitel, vidjet ćete da Sony nije „šparao“ po pitanju softvera na ovom uređaju, premda se radi o jeftinijem uređaju. Na raspolaganju imate 5 početnih zaslona na koje možete postavi neke po ponuđenih widgeta, kojih ima dosta, ili instaliranih programa. Kao i kod ostatka Xperia obitelji, kada „odzumirate“ početni ekran, prikazat će vam se svi widgeti koji „lutaju“ po ekranu.

 

Pored opcije da kontrolirate potrošeni promet, Xperia miro ima opciju kontrole poslanih SMS poruka. Jednostavno postavite maksimalni broj poruka i nakon kojeg broja poslanih poruka da vas mobitel upozori. Kada ste došli do odabranog broja, u alatnoj traci se pojavljuje žuta ikonica, a ako dođete do maksimalnog određenog broja, ta žuta ikona postaje crvena. Trebamo napomenuti da tu ikonu nije moguće maknuti s alatne trake.

 

Sony je u ovaj uređaj ugradio procesor od 800 MHz te 512 MB RAM-a. Ne djeluje puno, no uređaj radi dosta brzo i bez trzanja. S obzirom na cijenu uređaja, ne možete očekivati da će zahtjevnije igrice raditi bez trzaja, ali sa svakodnevnom upotrebom neće biti problema.

Od uključivanja uređaja (pritiska na tipku za paljenje) do pronalaska mreže, uključujući unošenje PIN-a, potrebne su 62 sekunde.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271573.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik nije mijenjan u odnosu na druge Android uređaje, tj. praktički je neograničen po broju spremljenih kontakata. Na desnoj strani se nalazi klizač kojim je moguće brzo listanje kontakata po početnim slovima kontakata.

 

Kada smo kod kontakata, trebamo spomenuti da su društvene mreže integrirane u imenik i kontakte možete povezati s njihovim profilima na Facebooku ili Tweeteru, pa uvijek možete imati uvid u statuse i slike svoji prijatelja. Pa tako, kada zovete neki od kontakta ili mu šaljete poruku, vidjet ćete njegovu profilnu sliku.

 

Samo pozivanje se obavlja pomoću Phone aplikacije. Aplikacija je poprilično standardna s numeričkom tipkovnicom. Nažalost, Xperia miro ne posjeduje speed dail opciju (brzo biranje) već je potrebno ući u kontakte i tamo naći kontakt koji želite zvati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271735.JPG

E-mail i poruke

Xperia miro ne donosi ništa revolucionarno po pitanju e-mail i SMS poruka. Znači, dvije aplikacije za e-mail te jedna aplikacija za SMS poruke. Jedna je aplikacija namijenjena samo za vaš Gmail, dok u drugoj e-mail aplikaciji možete podesiti neki drugi e-mail koji koristite.

SMS poruke su organizirane, standardno za Android, po kontaktima, kronološki. Ukoliko vam se ne sviđa SMS aplikacija, uvijek s Play Storea možete skinuti neku od aplikacija koja će zamijeniti predinstaliranu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271883.JPG

Procesor, memorija

Ranije smo rekli da Xperia miro posjeduje 800 MHz Cortex A5 procesor te 512 MB RAM-a. Dovoljno da uređaj u normalnom radu radi bez zastajkivanja. Mobitel posjeduje 4 GB interne memorije, od čega je oko 2,5 GB dostupno korisniku. Možemo reći da to sve više postaje standard, ali s obzirom da se radi o relativno jeftinom uređaju, ovaj podatak je za pohvalu. Trebamo spomenuti da Xperia miro posjeduje i utor za microSD memorijske kartice koji se nalazi ispod poklopca baterije, ali je potrebno izvaditi bateriju kako bi se umetnula ili izvadila kartica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271911.JPG

Benchmark test

Kako je uobičajeno, uređaje na testu podvrgavamo testiranju pomoću Benchmark aplikacija. Testiranja radimo pomoću Quadrant standard i Vellamo aplikacija. Pomoću Quadranta smo ostvarili 1619 bodova, a pomoću Vellamoa 272 boda. Kada pogledamo rezultate konkurencije, Xperia miro je ostvario bolje rezultate. Huawei Ascend je ostvario 1180 bodova, tj. 253 boda, a Samsung Galaxy Ace 1527 bodova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271922.JPG

Baterija i trajanje

Sony Xperia miro dolazi s baterijom od 1500 mAh, a deklarirana je na do 4 sata razgovora te do 470 sati u stanju čekanja. S obzirom na veličinu ekrana, moguće je postići dobre vrijednosti po pitanju trajanja baterije. Prilikom našeg testiranja, baterija je izdržala oko jedan i pol dan, sa stalno uključenim prijenosom podataka te sinkronizacijom jednog Gmail i Facebook računa. Trebamo reći da nam su nam najviše bateriju „pojeli“ razgovori, dok je ekran bio na drugom mjestu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271931.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Pošto ovaj mobitel Sony predstavlja kao „zabavni društveni smartphone“, logično je da je Sony u Xperiju miro ubacio i Walkman aplikaciju koja omogućuje sortiranje glazbe prema albumima, izvođačima, naslovima, a moguće je napraviti i vlastiti playlistu te vidjeti glazbu prijatelja (s Facebooka). U sklopu Walkman aplikacije nalazi se i „Music Unlimited“ opcija, ali ona trenutno nije dostupna kod nas. Trebamo napomenuti kako Walkman aplikacija posjeduje i ekvilizator kojim možete poboljšati zvuk. Pored Walkmana, postoji i FM radio za čije je slušanje potrebno koristiti slušalice.


Video player ima podršku za .3gp i .mp4 video formate, no nema podršku za DivX. Galerija slika je nešto izmijenjena te je podijeljena u 3 grupe: Slike, Karta, Na mreži.

Osnovni prikaz je „Slike“ gdje su slike poredane kronološki, a slike su poredane u malim tabovima. Veličinu tih „tabova“ je moguće povećati ili smanjiti pa vam se onda na ekranu prikaže više manjih „sličica“. Kada odaberete „na mreži“ prikazat će vam se vaše slike ili slike vaših prijatelja.

 

Zvuk na zvučniku je dobar, makar nije skroz „čist“ kada pojačate zvuk do maksimuma. Situacija je bolja kada slušate sa slušalicama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358271941.JPG

Fotoaparat i video

Sony Xperia miro dolazi s 5 megapikselnom kamerom s LED blicom. Samo sučelje kamere je slično kao i kod ostalih modela Sonyja te nudi mnoštvo podešavanja. Možete birati između normalnog fotografiranja ili panoramskog, odabrati tip scene (pejzaž, noćna scena, plaža i snijeg, sport, dokument), podesiti bljeskalicu (automatsko, ublaživanje crvenih očiju, isključeno), rezoluciju (5 MP 4:3, 3 MP 16:9, 2 MP 4:3 ili 2 MP 16:9), uključiti samookidač (2 ili 10 sekundi), odabrati način fokusiranja (jedinstveni fokus, beskonačnost, fokusiranje dodirom), podesiti ekspoziciju i balans bijele boje te uključiti geo označavanje. Prednja kamera nudi svega par podešavanja (samookidač, geo označavanje).

 

Video kamera također nudi dosta postavki. Tako možete odabrati veličinu videozapisa (VGA, QVGA, MMS), odabrati scenu (pejzaž, noćni način, plaža i snijeg, sport), podesiti samookidač, odabrati način fokusiranja, podesiti ekspoziciju i balans bijele boje te uključiti ili isključiti mikrofon. Prednja kamera omogućava snimanje videa u 3 rezolucije (VGA, QVGA i MMS).

 

Fotoaparat je dobar. Fotografije su dobre, kao i uzvrat boja. No, ne možemo se oteti dojmu da je autofokus malo spor pa fotografije nekad znaju ispasti mutne. Na par fotografija slikanih na zatvorenom, s blicom, velike bijele površine su ispadale plavkasto, a crveni tonovi su malo naglašeniji. No kod makro fotografija tog problema nema, kao i kod slika slikanih vani. Ako se igrate s postavkama fotića, moći ćete dobiti dobre slike. Pokretanje fotoaparata traje nešto kraće od 2 sekunde.

 

Fotografirano sa Sony Xperia miro:

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358272041.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Po pitanju povezivosti, Xperia miro ne odstupa od konkurencije. Znači, Wi-Fi, HSDPA, Bluetooth 2.1 i USB 2.0 su standardni, a tu je i mogućnost da koristite ovaj mobitel kao portabilni hotspot.


Na uređaju dolazi predinstaliran standardni Android internet pretraživač, koji dolazi na svim Androidima. No pored njega, predinstaliran je i Google Chrome pretraživač koji možete sinkronizirati s Google Chrome pretraživačem na vašem računalu. Na žalost, Chrome u odnosu na Android pretraživač ne nudi podršku za Flash, no možete ga naknadno instalirati. Veličina ekrana je ugodna za povremeno surfanje webom i pregledavanje sadržaja na netu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358272170.JPG

Navigacija

Sony po pitanju navigacije ne nudi ništa novo. Predinstalirana je Google Maps aplikacija koja ne posjeduje glasovno navođenje, ali nudi tekstualne upute. Ukoliko želite koristiti Xperiju miro kao navigaciju, uvijek s Play storea možete skinuti neku od navigacijskih aplikacija koje nude glasovno navođenje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358272207.jpg

Uredski paket

Sony Xperia miro dolazi s predinstaliranom OfficeSuite 6 aplikacijom pomoću koje možete pregledavati Word, Excel, PPT i PDF fajlove. Možete pregledavati fajlove koji se nalaze na mobitelu ili na nekom udaljenom serveru. Ukoliko želite pisati nove ili editirati dokumente, trebate kupiti punu verziju ovog programa. Ili instalirati neku drugu aplikaciju s Play Storea.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358272224.jpg

Organizator i alarm

Organizator je dostupan kroz kalendar, u koji možete upisivati bilješke, a kalendar nudi pregled po danu, tjednu ili mjesecu. Kalendar je također moguće sinkronizirati s Facebookom i Gmail računom. Po pitanju alarma, možemo reći da nema većih razlika od konkurencije. Možete odabrati više alarma i odabrati dane ponavljanja te melodiju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358272369.jpg

Aplikacije i igre

Sony Xperia miro dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija. Pored već standardnog seta Google aplikacija (Gmail, Karte, Navigacija, Latitude, YouTube, Google+, Messenger, Talk, Chrome) tu su i aplikacije za društvene mreže (Facebook i Twitter). No pored toga, na mobitel dolaze predinstalirane aplikacija: TrackID (koja prepoznaje pjesmu koju slušate), NeoReader (čitač sve popularnijih barcodeova) te WhatsApp aplikacija (za dopisivanje).

Ukoliko želite više aplikacija i igrica, one su vam dostupne u Play storeu gdje ćete zasigurno naći korisne aplikacije ili igrice za „ubijanje vremena“.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358272409.jpg

Cijena za Sony Xperia miro

Cijena samog uređaja iznosi 1.600 kn (prosinac 2012.), a uređaj je moguće uzeti uz start pakete ili u tarifama po znatno jeftinijim cijenama.

Cool faktor

Cool su nam pločice ispod ekrana, koje daju živost dizajnu mobitela, a i putem njih uređaj dobiva prepoznatljivost.

Zaključak

Sony je s modelom Xperia miro ušao u nižu klasu mobitela te pokazao da ne šparaju ni na jeftinijim modelima. Tj. ne morate kupiti skupi uređaj kako bi imali Walkman aplikaciju i dobru bateriju. Sam uređaj je namijenjen mlađoj populaciji i početnicima u svijetu Androida.

Kombinacija karakteristika (kamera, memorija, Android 4.0.4), baterije i cijene su dovoljni da ovaj Xperia uređaj nađe put do ruku novih korisnika.

 

Plus

+ Baterija

+ Kvaliteta izrade

+ Cijena

 
Minus

- Sporiji autofokus

- Kapacitivne tipke nisu osvijetljene

Konkurencija

Samsung Galaxy Ace


Cjenovno izjednačen, Galaxy Ace nudi manje interne memorije (158 MB), podjednaku kameru (5 MPx), dodatnu memorijsku karticu od 2 GB u paketu te nešto slabiju bateriju i stariju verziju Androida. Ace je već duže vrijeme na tržištu, ali i dalje predstavlja jaku konkurenciju.

 

Huawei Ascend G300

 

Premda Huawei Ascend G300 spada u klasu „iznad“ zbog svojih karakteristika (1 GHz procesor, 4“ ekran, veća rezolucija), zbog cijene ga možemo smatrati najozbiljnijom konkurencijom Xperiji miro. Naime, Huawei G300 je 200 kn jeftiniji od Sony Xperije miro.

 

 

 

Komentari

marnie

01. kolovoza 2014 - 09:41 Prijavi neprimjeren komentar

Ja sam totalno razočarana mobitelom.Imala sam ga godinu dana, zadnjih par mjeseci se sam od sebe gasio da bi mi se na kraju skroz ugasio. Pritom sam izgubila bitne podatke koje sam snimila netom prije gašenja.To mi je druga Xperia po redu i s prvim, starijim modelom, imala sam isto iskustvo.Taj je mobitel normalno radio godinu dana da bi se odjednom samo ugasio i to je to. Čitam po forumima da se i drugim ljudima događaju iste stvari, da Sony radi na zakrpi i rješava taj problem.Što se mene tiče, nikad više Sony.

Ass

20. lipnja 2014 - 23:12 Prijavi neprimjeren komentar

Zato nakon 2 g polako rikava sve,mob je uzas,htc zakon :)

Swag

09. ožujka 2014 - 21:20 Prijavi neprimjeren komentar

Mobitelu se vec 2 puta pokvario ekran(ne radi touch) a sada je na servisu zbog punjaca.kupljen je 10.12.2012 cim je dosao na hr trziste a u pocetku je super radio al sada je sporiji i stalno se gasi

igi

12. veljače 2014 - 14:09 Prijavi neprimjeren komentar

lijep pozdrav zanima me se super što se tiče mira ali samo jedna stvar me muči i to što na facebook-u sporo otvara slike i to jako sporo kad se klikne na sliku ne nekoj stranici recimo kao zezalice
on samo vrti kao da otvara nekad i pol minute inače je brz i otvara stranice brzo

gumbic

03. siječnja 2014 - 01:21 Prijavi neprimjeren komentar

imam mobitel godinu dana i super je!!!
preporucam ga drugima

1 2 3 4 5

Odgovori